(0 items) € 0,00

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Handkaard Technieken

Hier beschrijven we stap voor stap de meest gebruikelijke en standaard methodes voor het gebruik van de Golden Fleece handkaarden, maar hier zijn vele variaties mogelijk. Hoe fijn de wool gekaard moet zijn is afhankelijk van zowel het type vezel als de draad die je ermee wilt spinnen.

Standaard methode:

Stap 1:

Houd de onderste handkaard in je linkerhand met het handvat naar boven wijzend en de wol in de rechterhand. Verdeel de wol met een neerwaartse handbeweging over de onderste handkaard zodat de vezels uit je hand getrokken worden en zich vastzetten in de tanden van de handkaard. De wol moet men in een dun laagje gelijk over de handkaard verdelen.

Stap 2:

Met een handkaard in elke hand en de handvaten in tegenovergestelde richting kunnen we de eerste kaardbeweging maken met de bovenste handkaard over de onderste handkaard.

Stap 3:

Herhaal deze kaardbeweging verschillende keren, maar niet nadat de wol van de onderste handkaard volledig verplaatst is naar de bovenste handkaard.

Stap 4:

Verplaats de wol terug naar de begin positie op de onderste handkaard. Deze keer met de twee handkaarden in gelijke positie. Daarna herhaal de kaardbewegingen van stap 3.

Stap 5:

Verwijder de gekaarde wol met beide handvaten wijzend naar uzelf. Een lossere en kleinere hoeveelheid wol kan via een beweging los gemaakt worden van de handkaarden; een grotere en meer compacte hoeveelheid wol kan via meerdere korte kaardbewegingen losgemaakt worden. Sommige spinners verwijderen de wol met een voorwaartse- en twee korte achterwaartse bewegingen.

Stap 5*:

Een andere manier om de wol te verwijderen is om alleen het onderste gedeelte van de bovenste handkaard te gebruiken om de wol van de onderste handkaard te liften.

Stap 6:

U kunt de wol al met een kleine rollende beweging van de handkaarden verwijderen, dit om het spinnen te vereenvoudigen. Op grote handkaarden kunnen twee a drie rollen wol gekaard worden.

Stap 6*:

U kunt de wol tussen de achterzijde van de handkaarden rollen voor een meer compacte rol of rol deze over een handkaard met uw vingers.


Alternatieve (pluizige wolk) methode:

Stap 1:

Trek middels een eerste kaardbeweging de wol lichtjes van bovenste handkaard over op de onderste handkaard, maar met een kleine liftende en draaiende kaardbeweging in plaats van een rechte beweging.

Stap 2:

Dit is de tweede kaardbeweging wat tevens een liftende beweging is. De wol is nu half gekaard.

Stap 3:

Herhaal deze techniek totdat de wol compleet gekaard is.

Stap 4:

De wol kan verwijderd worden van de handkaarden.